ANA SAYFA
Akaryakıt İstasyonları
Nakliye
Bims
Hafif Yapı Elemanları
İrtibat Kurmak İçin
|
Pomza İtalyan dilinden gelir ve değişik dillerde farklı adlandırılır. Türkçe'de ise süngertaşı, nasır taşı, hasır taşı, topuktaşı gibi adlarla bilinmektedir.
Pomza volkanik bir kayaç türüdür. Volkanik bir cam yapısındadır. Yeryüzünde en yaygın olarak bulunan ve kullanılan türü asidik pomzadır. Bu tür beyaz, kirli renkte olanıdır. Oluşum esnasında ani soğuma ve gazların bünyeyi ani olarak terketmesi sonucu oldukça gözenekli bir yapı kazanmıştır. Gözenekler birbirleri ile bağlantılı değildir. Yoğunluğu 0,5-1 gr/cm3 arasında değişmektedir.
Pomzanın fazla gözenekliliğinden dolayı ısı ve ses geçirgenliği oldukça düşüktür. Kristal suyu ihtiva etmez.
Ürettiğimiz pomza yumuşak kategorisindedir. Firmamız üretiminde, pomza içindeki volkanik çakılların, diğer yabancı maddelerin ayıklanmasına büyük özen göstermektedir. Elemeden sonra pomzanın her gurubunun ebatları aynı ölçülerdedir. Temiz bir ürün için yıkama işlemi yapılmakta ve daha sonra kurutulmaktadır. Tekstil sanayiinde kullanılacak pomzalar 1-7 cm tane boyutunda elenmekte ve yeterli süre içerisinde tamburlanarak yuvarlatılmaya tabii tutulmaktadır.
Ürettiğimiz pomza plastik çuvallarla ambalajlanmaktadır. (Sipariş doğrultusunda dökme nakliye ile gönderilebilir.) Üretimimiz satışa göre ayarlanmakta ve yüksek miktarlarda stok tutulmamaktadır ki bu nedenle çuvalların çürümesi gibi nedenlerden dolayı yükleme, nakliye ve boşaltma sırasında pomzanın dağılması gibi problemler yaşanmamaktadır.
|
E R T A Ş - M E T A Ş
LTD
ŞTİ
|
|
İnşaat sektöründe POMZA
Ülkemizde üretilen pomzanın büyük bölümü inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Pomza, perlitin kullanıldığı alanların genellikle tümünde kullanılır. Perlitte kullanılan enerji ve yatırım pomzada gerekmediğinden, inşaat sektöründeki kullanımı son yıllarda hızla artış göstermektedir.
Pomza normal kumun ve çakılın 1/3 ile 2/3'ü kadar yoğunluğa sahiptir. Aynı durum pomza ile yapılan betonlarda da görülür. İnşaatlarda Pomza betonunun normal betondan hafif olması ( birim hacim ağırlığı 800 - 900 kg / m3 ) nedeni ile zaman ve işçilikten tasarruf sağlamaktadır. Ayrıca temele binen yük azalacağından yaklaşık % 20 civarında demirden tasarruf sağlanması mümkündür.
Pomzanın ısı geçirgenlik kat sayısı ( 0.33 - 0.80 kcal / mh 0C ) normal betondan 5-7 kat daha fazla izolasyon sağlamakta ve bu özelliğinden dolayı da büyük çapta ısı ve enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Pomzanın gözenekli yapısından dolayı, pomzadan ve bimsten üretilen yapı elemanlarının ısı yalıtımı diğer malzemelerden üretilenden çok daha fazladır.
|
|
Diğer sanayi alanlarında ve Tarımda POMZA
Pomzanın sanayii sektöründeki kullanım alanlarının başında abrazif sanayii gelmektedir. Pomza çok kırılgan ve sertliği 5-6 civarındadır. Kırma işlemi sonunda keskin kenarlı yapısı (tamburda yuvarlatma yapılmadığında), en ufak tanelerde bile kalmaktadır.
Hafif aşındırıcı olan pomza madeni eşyaları ve yumuşak metalleri cilalamakta kullanılır.
Kaleterasit, ses izole edici duvar boyası, motifi boya için astar macunu düzeltme gibi alanlarda boya sektöründe, kimyasal taşıyıcı ve filtrasyon malzemesi olarak kimya sektöründe, temizleme ve cilalama - titreşim özelliği olan malzemeler yapımında - elektriksel kaplama - kalıpların temizlenmesinde metal ve plastik sektöründe, televizyon tüpü düzeltme - cam cilalama - kesik cam tamamlama malzemesi olarak cam sanayiinde, cilalama ve resim çerçevelerinde motif vermede mobilya sanayiinde, devre plaketlerini temizlemede elektronik sektörde, asta malzemesi olarak seramikte, kot kumaşının ağartılmasında tekstil sektöründe ve toprağın özelliklerini ıslah etmek ve suni gübrenin topaklaşmasını önlemek amacı ile tarımda pomza ve bims kullanılmaktadır.
|
|